Brandblus apparaten

Op zoek naar brandblussers of branddekens?

Bekijk onze producten

Zoek uw product

Brandblussers

Voor goede Brandblussers dient u echt uit te kijken naar kwaliteit. Het gaat er niet om om er één te hebben maar er één te kunnen gebruiken als er echt nood aan de man is.

Verschillende soorten blusmiddelen

Om te voorkomen dat brand zich kan uitbreiden is het belangrijk dat de brand snel geblust wordt. Dit kan met water of een brandblusser. In bedrijven hangen altijd brandblussers, een rood apparaat aan de muur. In brandblussers zit verschil. Je hebt bijvoorbeeld een schuimblusser, poederblusser, CO2 blusser, slanghaspel etc. 

De verschillende eigenschappen van blusstoffen

Naast de diverse brandklassen zijn ook de eigenschappen van de blusstof van belang wanneer het gaat om het maken van een juiste keuze. Blusstoffen zoals bluspoeder zorgen voor aanmerkelijk meer nevenschade bij gebruik, maar kunnen voor iedere brandklasse worden ingezet. De meeste schuimblussers zijn enkel geschikt voor brandklasse A en B, maar veroorzaken bijna geen nevenschade.

Poederblusser

Poederblusser is geschikt voor A, B en C branden. Met een poederblusser blus je dus vaste stoffen branden, vloeistof branden en gasbranden. Met een poederblusser kun je dus veel soorten branden blussen en is ook nog eens voordelig in aanschaf. Maar een poederblusser heeft een groot nadeel. Het laat heel veel nevenschade achter. In een poederblusser zit chemicaliën met zout en zout trekt vocht aan. Vocht in bijvoorbeeld elektronische apparaten gaan niet samen. Een poederblusser is dus een effectieve brandblusser die voor veel branden geschikt is maar wij adviseren een schuimblusser.

Schuimblusser

Met een schuimblusser kun je A en B branden blussen. A en B branden zijn een brandklasse. Code A staat voor vaste stoffen brand (bijvoorbeeld een tafel) en Code B voor vloeistoffen brand. In ruimtes waar je geen nevenschade wilt hebben na het blussen van een brand, wordt geadviseerd een schuimblusser te kopen. In kantoren of auto’s wordt aangeraden om geen poederblusser te nemen. Een schuimblusser is een brandblusser met water en schuim. Dit is een substantie dat voor een verkoelende werking zorgt. Het is niet schadelijk voor het milieu. Een schuimblusser is te verkrijgen in 1 liter, 6 liter, 9 liter, 12 liter en 50 liter.

Koolzuursneeuwblussers

Koolzuursneeuwblussers ook wel CO2-blussers genoemd, zijn geschikt voor het blussen van vloeistofbranden (brandklasse B) en branden in onder spanning staande apparatuur. Het grootste voordeel van een koolzuursneeuwblusser is dat de blusstof (CO2) geen reststoffen achterlaat bij gebruik. CO2 wordt daarom ondermeer toegepast bij hoogwaardige elektronische apparatuur waar niet geblust mag worden met op water gebaseerde blusstoffen zoals sproeischuim.

Brand blusdekens

Een blusdeken of branddeken is een deken die over een vuur is heen te leggen om het in een vroeg stadium te doven. De deken is gemaakt van een niet of zeer slecht brandbaar materiaal al dan niet gecoat met een brandwerend middel. Tegenwoordig wordt geweven glasvezel (in meerdere lagen aangebracht) veelvuldig gebruikt. Oudere branddekens van voor 1992 kunnen nog asbest bevatten; het is raadzaam deze te vervangen door een moderne. Doordat de deken de zuurstof ontneemt van de vuurhaard dooft het vuur. Het blusmiddel is geschikt voor personen die in brand staan, maar niet voor vloeistof of oliebranden zoals de vlam in de pan. Een blusdeken is een zeer eenvoudig te gebruiken blusmiddel waar men weinig kennis voor nodig heeft om een beginnende kleine brand te blussen, bijvoorbeeld in een keuken. Op de houder van de blusdeken staat altijd een gebruiksaanwijzing afgedrukt. De blusdeken wordt bij de hoeken vastgepakt, en gedeeltelijk om de eigen handen gewikkeld, zodat het vuur dat bestreden wordt de handen niet kan verwonden. Bij het gebruik van een blusdeken om een vloeistofbrand te blussen is het zaak dat de deken minimaal een half uur blijft liggen. Door het optillen van de deken kan zuurstof bij de vloeistof komen, als de temperatuur van de vloeistof hoog genoeg is kan de vloeistof weer ontbranden. Men kijkt dus niet te snel of het vuur wel uit is.